Borgmestrene er populære på Folkemødet

Hvem er målgruppen for jeres paneldebat? Det spørgsmål har enten jeg eller mine tidligere kolleger hos Geelmuyden Kiese drøftet med mere end 100 forskellige arrangører på Folkemødet - og svaret er overraskende ofte kommunale beslutningstagere.

Først og fremmest har flere og flere fået øjnene op for, hvor mange beslutninger der bliver truffet i kommunerne. Debatten om omprioriteringsbidraget tilbage i 2016 har om ikke andet medvirket til at tydeliggøre, hvor stor betydning kommunerne har for den samlede offentlig sektor. Og selv nu hvor vi går ind i en valgkamp, vil toppolitikerne fra Christiansborg henvise mange opgaver og problemstillinger til det niveau, de hører hjemme, nemlig i kommunerne. Samtidig virker de 98 kommuner som en overskuelig målgruppe, man kan kommunikere samlet til. Folkemødet bliver også set som en enkel kommunikationskanal til kommunalpolitikerne - frem for 1 til 1-møder ude i landets 98 kommuner.

På den anden side handler interessen for de kommunale beslutningstagere også om arrangørerne selv og deres baglande. Folkemødet giver nemlig mulighed for, at hovedkontoret kan tale direkte til politikere og embedsmænd i kommunerne - udenom fagbevægelsens kredsformænd eller NGO’ernes medlemsdrevne lokalafdelinger. Det giver et mere entydigt budskab direkte fra organisationen til kommunalpolitikerne.

Sidst, men ikke mindst handler interessen om at give legitimitet til selve Folkemødet som demokratisk og politisk festival. Der er kun 179 folketingspolitikere at være i dialog med. Så der er rift om alle deltagere, der bare er i nærheden af at være beslutningstager eller politisk meningsdanner. Derfor koordinerer KL i dag alle deres udvalgsmedlemmers kalendere på Folkemødet og forsøger også at holde styr på hvem af landets øvrige borgmestre, som deltager på Folkemødet. De vigtigste og mest profilerede borgmestre er attraktive i paneler og debatter og stærkt efterspurgte blandt arrangørerne. For som i de øvrige arrangementer, så er det indtryk end debat gør på panelet langt større end det indtryk, det gør på publikum. Derfor er borgmestrene også i stigende grad på scenen i Allinge, mens de øvrige kommunalpolitikere fortsat mest lytter med i publikum.

Denne artikel er en opdateret og forkortet version af en artikle første gang bragt i magasinet Kommunen https://www.kommunen.dk/blog/kommunale-beslutningstagere-er-populaere-paa-folkemoedet