Øger corona borgmestereffekten?
Årets skolestart blev præget af stigende coronasmitte. Alligevel var overraskelsen for både kommuner og offentlighed stor, da listen over kritiske hotspots gik fra slagteriet i Ringsted og somalierne i Århus til, at 5 andre kommuner også kom i søgelyset på Sundhedsministerens pressemøde mandag 10. august. 6 nye smittede i Solrød, og kommunen blev malet rød på ministeriets Danmarks kort. Hvis Solrød var et land ville indrejse blive frarådet. Det samme gælder Nyborg, hvor mange er ansat på hoteller og konferencecentre, som allerede er hårdt plaget af aflysninger. 10 nye smittede i Nyborg, og kommunen fik forsiden på DR.dk. Så gjaldt det om at finde en grimasse, der kunne passe. Det er alvorligt, men situationen er under kontrol, Vi indkalder krisestaben til møde– dog først i morgen – sagde borgmesteren. Efter møder blev de generelle råd til forebyggelse af smitte udsendt i en pressemeddelelse. Større mente de ikke krisen var i Nyborg, lad os håbe for Nyborg Strand og os andre, at han har ret.
Kriseleder
Anderledes hurtigt er det gået i Silkeborg, tæt på smittens epicenter i Århus. I Silkeborg kommune er udbruddet på få dage gået fra at være et mikroudbud koncentreret i et boligområde til langsomt at sprede sig ud i lokalsamfundet med smittede skoleelever og pårørende til plejehjemsbeboere. Regeringen har indført mundbind i den offentlige trafik mm. Derudover har kommunen genindført en række coronatiltag: hjemmearbejde for administrativt personale, udsat skolestart for berørte skoler, ingen indendørs besøg på plejehjem osv. Borgmesteren og hans administrative krisestab har reageret resolut efter rådgivning fra Styrelsen fra Patientsikkerhed. Den øvrige kommunalbestyrelse kan knapt følge med, der er ikke tid til møder, borgmesteren er den ubestridte politiske kriseleder.
De 7 kommuner er nok ikke de sidste, hvor smittetallet i en kortere eller længere perioder kommer over 30 smittede per 100.000 indbyggere. Derfor er det oplagt, at de 91 andre kommuner pudser beredskabsplanerne af, så de på forhånd har talt med kommunalbestyrelsen om, hvilke redskaber de vil gribe til, hvis smitten spreder sig, og kommunen bliver rød på Danmarkskortet. Det bliver i den sidste ende en politisk beslutning baseret på myndighederne og forvaltningens rådgivning – men spørgsmålet er, om det kun skal være borgmesterens beslutning.
Det lokale forsigtighedsprincip
De andre kommuner, som lige nu ikke er søgelyset, kan også vælge om de vil følge et forsigtighedsprincip og skærpe coronaindsatsen allerede nu på baggrund af udviklingen i andre kommuner. Skal forældrene holdes udenfor skoler og dagtilbud? Skal plejehjemsbesøg igen være udendørs? Må skoler- og institutioner anvende offentlig transport – med eller uden mundbind? Hvad med lejrskoler til Århus? Skal dele af personalet arbejde hjemme igen? Skal en boligsocialmedarbejder gennemføre forebyggende besøg blandt etniske minoriteter? Skal rengøringsniveauet sættes op? Skal festugen i Århus aflyses som SF-rådmand foreslår?
Der er mange muligheder for at iværksætte lokale tiltag for at hindre smittespredning – også før kommunen bliver malet rødt på ministerens Danmarks kort, og regeringens hammer falder. Hvem skal svare på de konkrete spørgsmål og træffe de konkrete valg: borgmesteren, kommunalbestyrelsen eller skal det være en embedsmandsvurdering? Det er ikke lutter pragmatisme, det viser demonstrationer i Tyskland og USA, hvor Coronarestriktioner for alvor får sindene i kog. Og så er vi slet ikke begyndt at tale om det kommunerne kan gøre for turismen, biografen, spillesteder osv. i kølvandet på corona.
Ny borgmestereffekt
Kort sagt håndteringen af Corona er en politisk beslutning, og statsministeren forsøger at gøre en større del af anden bølge af Coronakrisen til en lokalpolitisk beslutning. Borgmestrene vil blive vurderet på deres evner som kriseledere, når vælgerne går til valg om et år. Derfor kan Corona forstærke borgmestereffekten på samme måde, som Mette Frederiksen nyder godt af statsmandseffekten efter første bølge af coronakrisen.
Klummen har oprindelig været bragt i avisen Kommunen.